ارتباط با نوجوان بخش دوم
یکی از مهم ترین وظایف والدین این است که اجازه دهند فرزند نوجوان انها رشد و تکامل پیداکند.دراین دوره از زندگی نوجوان مرتبا در مورد بسیاری از مسائل دچار شک و تردید می شود و نیازدارد مستقل بودن را یادبگیرد،پس والدین باید اجازه دهند نوجوان با کمک انها بزرگسالی را درک کند اما شخصا درمورد زندگی «تصمیم»بگیرد.
لازم است والدین وقت اختصاصی به نوجوان خود اختصاص دهند ،در غیر این صورت نوجوان احساس می کند طردشده است و این می تواند باعث شروع مشکلات در روابط والدین و نوجوان شود.
یکی از موضوعاتی که در بسیاری از خانواده ها باعث ایجاد چالش می شود دوست یابی نوجوان می باشد.به عنوان یک اصل لازم است اجازه دهیم دوستی بین نوجوان با همسالانش برقرارشود.همه نوجوانان نیاز به پذیرفته شدن دارند و برای طی کردن فرایند جدایی روانی از والدین به دوستانشان متکی هستند.باید به نوجوان کمک کرد با دوستان مناسب ارتباط برقرار کند.
گاهی اوقات نوجوانان در مورد مسایلی فکر می کنند که خارج از کنترل انهاست.والدین باید به نوجوان کمک کنند که مثبت فکر کند چراکه طرز فکر انسان بر احساسات تاثیر گذاراست و احساسات نیز به نوبه خود بررفتار او اثر می گذارند.
یکی دیگر از مشکلات نوجوانان کمبود عزت نفس است که باعث اختلال در انگیزه تحصیلی و روابط با همسالان و افسردگی و ..می شود.
باید به نوجوان کمک کرد از طریق بهبود مهارتها عزت نفس خود را افزایش دهند.برای این منظور ازانها بخواهید افکار منطقی خود را مجددا ارزیابی کنند و کارهایی را انجام دهند که با انجام انها احساس مفید بودن دارند.
گاهی ممکن است نوجوان دست به کارهای غیر قانونی بزند و دراین موارد لازم است والدین احساس خود را به طور واضح و قاطع درمورد کار نوجوان بیان کنند و قوانین و عواقب تخلف انها را به نوجوان نشان دهند.همچنین لازم است هر زمان که والدین برای نوجوان قانونی را وضع می کنند نوجوان متوجه شود که علت وضع ان قانون چیست تا احساس اجبار نکند.
والدین باید فرزندان خود را برای شرکت در ورزشهای گروهی تشویق کنند چراکه ورزش سازمان یافته تجربه یادگیری مثبتی را ایجاد می کند و نوجوان ضمن رقابت می اموزد در تلاش گروهی نظم و انضباط و همکاری بادیگران چقدر مهم است.حتی نوسانهای عاطفی و غم و شادی هایی که در نتیجه برد و باخت ایجاد میشود سازنده است.
درمواردی لازم است والدین برای ارزیابی یا دریافت کمک تخصصی در حیطه سلامت روان ،نوجوان خود را به مراجعه به روانپزشک تشویق کنند.دراین موارد برای رفع ابهاماتی که ممکن است در ذهن نوجوان شکل بگیرد لازم است والدین با احترام و همدلی و بدون برچسب زدن درمورد نیازانها به کمک درمانگر و روند مراجعه و درمان واضحا صحبت کنند تا با میل خود مراجعه کند.
دکتر علی محمدی متخصص روانپزشکی
و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
نظر دهید